נשים רבות שמתמודדות עם צורך בלתי נשלט בשלמות מספרות לי על הסבל הנורא שהן פוגשות על בסיס יומיומי. הן מספרות לי על ביקורתיות כלפי עצמן וכלפי אחרים, ועל הלחץ הנפשי והחרדה שהן חוות. נשמע מוכר? האם גם אתן רוצות להשתחרר מהפרפקציוניזם המלחיץ הזה, אבל לא מצליחות? על 3 טעויות מרגיזות שגורמות לנשים רבות להתיש את עצמן מתוך צורך בלתי נשלט בשלמות, ואיך להתחיל לחיות בזרימה ובחופש – במאמר שלפניכן. אתן מוזמנות לקרוא, ליישם ולשתף.
הרבה אנשים מתייחסים לפרפקציוניזם כאל תכונה חיונית להצלחה במאה ה-21, אבל האמת היא שיותר ויותר בעלי מקצוע מתחום בריאות הנפש נוטים לראות בה רעה חולה אופיינית לימינו.
כך למשל, בכתבה שהתפרסמה בעיתון “הארץ” מסביר הפסיכולוג החברתי ד”ר תומאס קיוראן, למה פרפקציוניזם היא לא תכונה שיש להתגאות בה, איך התרבות של ימינו מעודדת אותה, ולמה אנשים שלוקים בה חווים כישלון תמידי. לדבריו, מדי שנה נצפים יותר ויותר אנשים שלוקים בתופעה…
כמו שאתם הרי יודעות, הצורך בשלמות בכל רגע ובכל מצב, גובה מכן מחיר יקר ביותר, אולי בגלל 3 טעויות קריטיות שעומדות ביניכן לבין היכולת פשוט ליהנות מהחיים.
עוד מעט נראה מה הטעות החמורה מכולן – אך תחילה, הנה הטעות הראשונה:
טעות מס’ 1: מוצאות תמיד הצדקות לפרפקציוניזם
הטעות הראשונה של נשים שמתמודדות עם צורך בשלמות היא, שהן מוצאות תמיד את כל הסיבות וההצדקות הכי הגיוניות בעולם לפרפקציוניזם שלהן. וזאת טעות שעלולה לעלות להן ביוקר, כי כאשר הן מצדיקות את ההתנהגות הפרפקציוניסטית, הן מחזקות את הדפוסים וההרגלים שיוצרים אותה, ומשרישות את הפרפקציוניזם שלהן עוד ועוד.
מה הדבר הנכון לעשות?
פשוט מאוד. דרך התמודדות יעילה כוללת שני מרכיבים: לזהות את המחשבה ולתת לה שם. איך עושים את זה?
- דבר ראשון, השתדלי לזהות בזמן אמת את המחשבה שעוברת לך בראש וגורמת לך לא להרפות. המחשבה הזאת תמיד מעוררת תחושה של כיווץ בבית החזה – סימן מאוד ברור שעברה לך בראש כרגע מחשבה נוקשה (את לא מספיק טובה/ראויה/שווה… או, זה לא מספיק טוב, את יכולה יותר טוב, יותר זמן ועוד…)
- שמת לב? יופי! עכשיו תני למחשבה הזאת שם (“זאת הייתה מחשבה נוקשה / מכאיבה / מעיקה / קשה…)
ברגע שתאמצי את ההרגל לזהות את המחשבה ולתת לה שם – תגלי שהוא מחייב אותך לעצור את ההתנהגות האוטומטית שאפיינה אותך עד כה, ולפעול בצורה שונה מבעבר. וזה – המפתח הראשוני להתמודדות יעילה (גם) עם פרפקציוניזם.
וזה עוד כלום לעומת הטעות השנייה.
טעות מס’ 2: דחיית משימות בגלל החשש להיכשל
הטעות השנייה של הרבה מאד נשים שמתמודדות עם פרפקציוניזם היא דחיינות שנובעת מהפחד מכישלון, שכתוצאה מכך, הן דוחות ככל שרק ניתן גם משימות חשובות ודחופות. וגם זאת טעות שעלולה לעלות להן ביוקר, כי הדחיינות שהן כופות על עצמן, מונעת מהן לעשות ולהצליח.
מה הדבר הנכון לעשות?
פשוט מאוד. מזהה את הנטייה לדחות הגשת משימה או מטלה? הנה 2 צעדים שיעזרו לך להתגבר:
- דבר ראשון – הגדירי למשימה “דד ליין” ברור וחד משמעי
- הגדרת? יופי! עכשיו רשמי ביומן את המועד שעד אליו את חייבת לסיים את המטלה.
הרישום ביומן ייצור לך יעד משימתי לסיום, שלא יאפשר לך לדחות את המטלה עד אינסוף (כמובן שהמועד צריך להיות ריאלי ומותאם למשימה).
שום מאמר בנושא טעויות של נשים שמתמודדות עם פרפקציוניזם לא יהיה שלם בלי לדבר על הטעות השלישית שהיא החמורה מכולן.
טעות מס’ 3: מודדות את הערך של עצמן לפי סרגל “מה יגידו”
הטעות השלישית של רוב הנשים שמתמודדות עם פרפקציוניזם הוא שהן נותנות לתגובות הסביבה כוח עצום, מה שמוביל לנטייה מוגזמת לרצות את האחרים.
וזאת טעות שעלולה לגבות מהו מחיר גבוה ביותר, כי כשהן כל כך רגישות לתגובות הסביבה – הן לא מאפשרות לעצמן להיות הן עצמן.
נפלא!!!
אז מה הדבר הנכון לעשות?
פשוט מאוד. להזכיר לעצמך את מי שאת באמת. איך עושים את זה?
דבר ראשון – ערכי רשימה של כל התכונות החיוביות והיתרונות שלך (לדוגמה: מסודרת, מאורגנת, מדויקת, וכו’)
רשמת? התרשמת? נהדר! חזרי אל הרשימה מדי יום והוסיפי עוד תכונה חיובית שזיהית.
בכל פעם שאת מזהה את הצורך לקבל אישורים מהסביבה – חזרי אל הרשימה שלך, והזכירי לעצמך כמה את נהדרת.
לסיכומו של דבר
נשים רבות שמתמודדות עם צורך בלתי נשלט בשלמות מספרות לי על הסבל הנורא שהן פוגשות על בסיס יומיומי, ועל הביקורתיות כלפי עצמן וכלפי אחרים, והלחץ הנפשי והחרדה שהן חוות.
כמו שיכולתן ללמוד מהמאמר, כדי לחיות חיים מלאי סיפוק, הגשמה ומשמעות, חשוב קודם כל לזהות את הדפוס ולתת לו שם, לנצח את הדחיינות, ולהזכיר לעצמכן כמה אתן מוצלחות ורבות יכולות.
עכשיו אתן
עד עכשיו הצגתי בפניכן 3 טעויות מרגיזות של נשים שמתמודדות עם צורך תמידי בשלמות, ומה אפשר לעשות כדי לצאת מזה.
עכשיו הבמה שלכן. מה תוכלו להוסיף מניסיונכן? איזו טעות הייתן מוסיפות מעבר ל-3 טעויות שהצגתי במאמר? אנא, שתפו אותנו פה למטה, בתגובות, כדי שכולנו נוכל ללמוד ולהתקדם.
הצעד הבא שלכן להצלחה
אהבתן? שתפו את המאמר עם חברות.
רוצות לקבל ממני עוד הרבה טיפים מועילים, עצות שוות והדרכה מעשית לחיים מלאים של משמעות, סיפוק והגשמה? הקליקו עכשיו על הקישור, והורידו את מדריך הבזק לחיים של משמעות, סיפוק והגשמה שייתן לך 3 כלים סופר אפקטיביים להיפטר מתסמיני הפרפקציוניזם – במתנה ממני.
את הכי בעולם כמו שאת!
ואת לא צריכה אישור מאף אחד!